Kompetenscentrum

Paris - Trav och Champagne

Vi har blivit ombedda att anordna repris av resan 2012, och vill på det här sättet ta reda på intresset.

Programmet är inte spikat i detalj, men preliminärt har vi tillsammans med Anders Lindqvist tänkt så här:
Torsdag 4/5 avresa från Arlanda. (Buss från Bollnäs)
Inkvartering på hotell.
Grosbois
Vincennes
Ev ytterligare bana alt. egen tid i Paris
Champagnetillverkning
Söndag 7/5 hemresa
Pris: Per person blir ca 6 000 kr i dubbelrum. Enkelrumstillägg. Anmälan är bindande för den fortsatta planeringen!

Vi ser med spänning fram emot att du hör av dig, senast 28e februari!

Elisabeth Johansson 070-336 44 20
Maja Karlsson, 076-820 55 86
Kompetenscentrum Häst, Bollnästravet

 

Inspirerande studieresa för Bollnästravets unga

I mellandagarna gjorde ett trettiotal deltagare från Bollnästravets Travskola, Ponnytravklubben och ungdomsgruppen gemensam studieresa. Efter samling på stallbacken gick färden norrut mot Järvsö. Resans första mål var hos ”Klubbans” i Grönås där PG Persson och Annelie Lagergren tog emot på den anrika gården, där en framgångsrik kallblodsavel givit oss bland andra Järvsöfaks.
Höjdpunkten för deltagarna blev, om inte en slädtur, så en riktig åktur med häst och vagn. Hästarna som spändes för var Björs Viking och Björs Frej, båda framgångsrika tävlingshästar, med  bl a ”Frej” som V75-vinnare så sent som i september. Det mycket uppskattade besöket avslutades med fika innan resan fortsatte mot nästa aktivitet, som var en rundvandring på Järvzoo.
Eftersom vädret var på vår sida, kunde vi få se flera av djuren i rörelse. Det började med att vi såg vargar som nyfiket iakttog oss lika mycket som vi dem. Vidare passerade vi älgar, myskoxar, renar, rådjur och ett par fantastiskt söta fjällrävar. Dessutom kunde vi se olika arter av ugglor som dock var lite svåra att upptäcka, och se skillnad på.
Halvvägs under den 3 km långa promenaden gjordes en välförtjänt paus med korvgrillning vid en trevlig skogskoja där den öppna elden kunde värma de som var lite frusna.
Frampå eftermiddagen var vi tillbaka vid bussen, och under resan hemåt pratades en hel del om både tama och vilda djur. Glada och ivriga röster diskuterade redan om önskade mål för nästa studieresa – härligt med ungdomlig entusiasm!
Maja Karlsson


Nya framgångar för travets yngsta!

I lördags körde Solängets travbana utanför Örnsköldsvik mycket välarrangerade ponnytravtävlingar, med 11 lopp på programmet.
Bollnäsekipagen gjorde tillsammans 10 starter, vilka inbringade totalt 7 placeringar. Bäst lyckades Mason Leaf med Amanda Lanz i sulkyn, och Risslas Pion som kördes av Emelie Pettersson. Båda segrade i varsitt lopp som sponsrats av Swedbank respektive Solängets Travskola. I övrigt placerade sig ekipagen på 2:a, 3:e och 4:e-platser. Ett mycket bra resultat för ungdomarna som coachades föredömligt av Zandra Vidén. Även ekipage från Hagmyren och Gävletravet gjorde några starter och dessa gav en seger till respektive bana. Tävlingssäsongen fortsätter närmast nu på söndag, då Gävletravet anordnar en heldag ponnytrav med 14 lopp.
Maja Karlsson

Vi hälsar Izabelle Hedberg Andersson välkommen till travutbildning hos Team Åberg under läsåret 2016-2017. Utbildningen sker i samverkan med Naturlära i Hälsingland AB
Lycka till med din utbilning!
Bollnäs Kompetenscentrum Häst
 

REGIONAL SAMVERKAN INOM HÄSTNÄRINGEN 2016-05-09

Välkommen
Elisabeth Johansson, koordinator inom Hästnäringens Nationella Stiftelses arbete med regionala nätverk, hälsade välkommen till mötet. Hon berörde frågan om hästnäringen som oerhört viktig och omfattande för länet, och betydelsen av ett nätverk för att utveckla olika verksamheter.
Presentation
Presentationsrundan bekräftade mångfalden av organisationer och verksamheter som är knutna till hästnäringen. 15 personer med olika bakgrunder deltog i mötet.
Ellinor Fuchs, HNS, Hästnäringens Nationella Stiftelse
Ellinor är utbildad hippolog och arbetar med olika projekt inom HNS, och gästade mötet dels för att informera om HNS’ verksamhet, dels för att komma ut och delta i regionala möten och ta del av de frågor som är aktuella.
För första gången har LRF Dalarna och HNS anordnat ”Hästföretagardagen i Sverige. Faluns arrangemang av dagen var startskottet för flera sådana dagar i landet och under 2016 kommer ett tiotal träffar att genomföras. Tanken med dagarna är att utveckla hästföretagandet i regionen men också att utveckla ett nätverk mellan hästföretagen, LRF Häst och HNS.
HNS medverkar också vid Politikerträffar ute i landet som arrangeras för att belysa hästnäringens betydelse och där möjligheter och behov inom hästnäringen lyfts fram. Hästen utvecklar och förenar Sverige.
HNS fortsätter arbetet med kvalitetssäkring av svenska hästverksamheter tillsammans med LRF Häst och Hästföretagarna. En inventering visar att en generell grundcertifiering av svenska hästföretag saknas idag.
Lotta Zetterlund, LRF Häst
Lotta informerade om de frågor som drivs inom ramen för LRF Häst. Hon berörde bl. a. följande punkter:
  • Bransch- och företagarstatistik
  • Hästen som underlag för EU-systemet (kompensationsstöd)
  • Utveckling av hästföretag
  • Regelföränkling
  • Positioneringsfrågor
  • Gödsel och djurskydd
  • Kvalitetssäkring
Bollnästravet erbjöds att arrangera en Hästföretagardag i höst. Evenemanget har genomförts på några orter tidigare, och haft olika programpunkter som t ex lokala företagare som berättat om sina verksamheter. Man har också haft stationer med intressanta ämnen. Elisabeth tackade naturligvis ja till erbjudandet!
Ella Wannberg, Svenska Hobbyhästen
Ella berättade om sin verksamhet som hon drivit en tid, och som genom vårt nätverk och inspiration av gästföreläsare tagit ett steg mot den internationella marknaden. Hon erbjuder upplevelsepaket till häst, och bygger på det exklusiva med kultur och miljö i Hälsingland.
Hon framhöll att hon äger ingenting, utan ägnar sig åt att paketera ett attraktivt innehåll. Hon sa också att hennes uppgift har varit att lära sina leverantörer att ta betalt för de tjänster de står för, vilket inte alltid varit så självklart i den här branschen. Hon ordnar ett grundpaket med ridväg, bo, bädd och god mat. Sen kan gästen själv göra tillval och betala extra för det.
Hon berättade om det stöd hon fått av regionen vad gäller marknadsföring och kontakter. Kammarkollegiet däremot hade varit en mödosam kontakt när det handlat om resegarantifrågor.
Det erbjudande som ligger ute nu handlar om 5 dagar i september, specialkomponerad för fyra personer: Kom, gör en hästresa i Hälsingland! En resa i tid och rum.
Sammanfattning och avslut
Efter engagerade diskussioner i samband med varje programpunkt, gjorde Elisabeth en sammanfattning där hon konstaterade att det finns behov av ett nätverk där man kan dela med sig av kunskap och erfarenhet, och som fungerar som forum för kompetensutveckling och input i olika frågor.
Hon förberedde mötesdeltagarna på nytt möte i god tid före jul, och att man var välkommen med idéer om intressanta punkter till dagordningen. Därmed förklarades mötet avslutat.

Maja Karlsson