DELAD GLÄDJE PÅ V75


BERGSÅKER. Det sägs att delad glädje är dubbel glädje och det stämmer bra in på Quantum Estelle som vann på V75 under Sundsvall Open Trot-helgen på Bergsåker. Jenni Åsberg tränar och Tomas Pettersson körde femårsstoet som bjöd på en halvskräll i V75-inledningen då hon vann efter ett rygglopp och lucka på upploppet. Jenni och Tomas äger dessutom hästen tillsammans och Jenni tog därmed årets första tränarseger inom V75 och Tomas sin första V75-seger som kusk sedan han vann med Ajlexes Cubano på hemmaplan i mars.

Nej, det händer alldeles för sällan, men det är fantastiskt kul när det gör det, sade Jenni i vinnarcirkeln.

– Jag kände att hon hade formen och sen körde han som en gud, berömde hon Tomas.

MATS PERSSON


BOLLNÄS 21 AUGUSTI

Lindegren vann duellen

BOLLNÄS. Erik Lindegren vann både försök och final av Tillmansduellen i Bollnäs på måndagkvällen med fyraåriga Edelsa.

– Jag har vunnit två gånger tidigare, en gång om tränare och en gång som kusk och hederspriset är det bästa jag fått någon gång, kommenterade Erik.

Det första försöket - för proffs - vanns just av Erik och Edelsa som blåste till ledningen efter 300 meter och sedan spårade hela vägen.

– Jag hade egentligen inte tänkt köra till ledningen, men ändrade mig när jag såg att de inte laddade för fullt invändigt, sade Erik.

– Jag har kört ganska förståndigt med henne i några starter och kört till ledningen och sedan släppt. Nu har hon gått i ledningen i tre starter och det är väldigt vad hon har utvecklats, sade Erik efter segern på 1.13,9a/1 640 meter.

Amatöravdelningen vann Emilia Leo med Caroline Holm-tränade Lukas Bris. Efter tidig ledning avslutade Lukas Bris 1.14,5 sista tusen och vann lätt. Segertiden blev 1.15,1a/1 640 meter.

– Jag hade tussarna kvar och satt bara och åkte, sade Emilia.

Till finalen fick Erik Lindegren välja innerspår och därifrån ledde Edelsa hela vägen och vann loppet på 1.13,4a/1 640 meter.

– Det är roligt, kommenterade han.

– Jag ropade in henne på auktion, tränade upp henne och leasade sedan ut henne till det här glada gänget, fortsatte han med en passning till glada ägare i vinnarcirkeln.

Lukas Bris gjorde återigen ett bra lopp för Emilia Leo, men fick nöja sig med andraplatsen.

Emilia vann istället kvällens andra montélopp med Pekka Korpi-tränade Bohemianrhapsodyde.

– Jag har kört honom tre gånger, en gång i sulkylopp och två gånger i monté och vi är obesegrade, konstaterade Emilia Leo.

Annelie Lagergren tog en tränardubbel med Björs Idun och Björs Frej. Björs Idun var tillbaka efter en paus och tog tredje årssegern från utvändigt om ledaren.

– Hon är lite speciell i gången och går med väldigt lång käk, men verkar trivas med det, sade körande Ulf Ohlsson.

Björs Viking forcerades till ledningen från tillägg efter 450 meter och sedan gick undan på 1.24,9/1 660 meter för Ulf Eriksson.

– De bästa hästarna på tillägg hade spår längre in så jag förstod att de skulle få lite svårt att komma till, sade Ulf som hade den lyckade taktiken klar på förhand.

Joakim Reiser-tränade Silver Jo hade en fin proposition i montéloppet och Åsarappen lyckades inte plocka in 20 meter på Silver Jo som för Jenni Åsberg höll undan efter tidig ledning.

– Han blir lite flegmatisk i spets, men när han får häst utvändigt vet han vad som gäller, sade Jenni.

Mattias Djuse hade tre hästar till start och tog en trippel. Han vann tvååringsloppet med Enge Barack som avgjorde på det bestämdaste utvändigt om ledande favoriten Taste Of Space och loppet efter med samma ägares Leader Brodde.

Gogo Di Quattro fullbordade sedan kvällen när han forcerades till ledningen och vann överlägset på 1.15,4/2 140 meter.

MATS PERSSON


DANNERO 13 AUGUSTI

Sagan om Myrs Hera fortsätter - överlägsen i Kriteriestoet

DANNERO. Med fyra raka segrar bakom sig och en övertygande försöksseger kom Nina Jonssons Myrs Hera som stor favorit till Kriteriestoet. Ett favoritskap som hon bar med råge och Ulf Eriksson hade inga problem att lotsa fram henne till femte raka segern.

– Nej, nu visade hon en egenskap till då hon var startsnabb också, sade Ulf efter att lättvindligt tagit hand om ledningen.

– Sedan var hon lite hetare än vanligt första 600 meterna, men därefter lugnade hon ned sig och då kändes det bra, fortsatte Ulf efter segern på 1.28,9a/2 140 meter.

– Framförallt för ägarna, för det finna ju bara en gång i livet att vinna ett sådant här lopp, avslutade han.

Nina Jonsson själv strålade ikapp med solen.

– Hon är fantastisk och jag är otroligt lycklig, sammanfattade hon.

Skrällseger av Åberg

Som om inte det var nog med Bollnäsögon sett så satte Jan-Olov Åberg dit Östersundshästen Blås Undan i Guldtäcket efter en smart körning där han slank fram invändigt sista hundra.

– Det var lite struligt på sista bortre med en galopperande konkurrent, men sedan löste det sig bra och jag fick en fin rygg genom sista sväng, konstaterade Åberg som faktiskt kört det här loppet en gång tidigare.

– Det var med Flex och det gick bra då med, sade Åberg som tydligen är kusken man ska sätta upp om man behöver ett Guldtäcke.

MATS PERSSON

ÅBY 12 augusti

Spitcam Jubb vann Lyons lopp med en halv miljon i första pris

ÅBY. Senast Micael Brobergs Spitcam Jubb gästade Åby blev det seger efter en omdiskuterad diskningssituation. Nu var han tillbaka på Mölndalsbanan och åter med Peter Ingves i sulkyn. Men nu var det inga diskussioner. Efter en snabb start till ledningen släpptes kommandot till El Mago Pellini och efter att ha fått chansen via open stretch avslutade han vass till seger på 1.14,6a/3 140 meter.

– Det var en jättefin häst och Micael har gjort ett grymt jobb med hästen, menade Ingves.

– I dag var han så jäkla fin när jag värmde honom och kände att han skulle vara med och göra upp om det så jag ställde mig nära vinnarcirkeln för att jag inte skulle ha så långt att gå, sade Micael som mottogs med jubel av Åbypubliken.

I och med segern överskred 6-årige Spitcam Jubb med råge miljonen intjänat i år och totalt har han numera på kontot 1 984 183 kronor.

MATS PERSSON

Bollnäs 10 augusti

Tillman slog till

Jennifer Tillmans Utmaning var rubriken på V64-finalen under torsdagskvällen, men kvällens huvudperson, om man kan säga så, slog till redan i loppet innan.

Där vann nämligen Jennifer själv med mindre betrodde Global Tuxedo, tränad av Henrik Larsson, från rygg ledaren och lucka mitt på upploppet.

Snabbt växlade han tempo och avgjorde i sista stegen.

– Jag trodde inte att jag hann dit, sade Jennifer efter segern med hästen som i senaste starten stannade i början av upploppet.

– Han är halsopererad så man visste inte riktigt hur det här skulle gå, men jag blev jätteglad att han tog i som han gjorde, fortsatte Jennifer efter segern med 26-oddsaren.

Segern i Jennifers utmaning, den gick till Jenni Åsberg och Kristofer Jansson-tränade Raja Ribb.

Efter en liten strulig inledning där Dashing Kimberley galopperade i ledningen i första sväng för Jennifer Tillman, kunde Jenni glida fram utvändigt ledande Titan Arrow och sedan avgöra därifrån på 1.14,1a/2 140 meter.

– Han är stark och kändes väldigt pigg hela vägen, sade Jenni.

– Jag visade honom pisken men behövde aldrig rycka några tussar, fortsatte Jenni.

Jenni vann dessutom ett lopp som tränare då Tomas Pettersson öppnade V64-omgången bakom Quantum Estelle. Efter en bra start från tillägg hamnad han i andra ytter och kunde därifrån runda till ledningen 500 kvar.

– Men jag hade bra hästar bakom mig och jag vågade inte titta bakåt genom hela sista sväng, men hon höll undan på ett bra sätt, sade Tomas efter segern på Ivan 1.14,4/2 160 meter.

Örjan Kihlström frångick inte sin vana att vinna något lopp och segrade i  Andungens Minne med storfavoriten Faste Viking. Denne hade allt under kontroll sedan han tidigt körts till ledningen och via 1.23,0 sista tusen blev segertiden 1.24,8/2 160 meter.

– Hästen är jättefin nu. Jag provade från början att köra i ryggar, men det löste sig inte så att jag kunde göra det, sade Örjan.

Ulf Eriksson tog en dubbel. Han inledde med Stig H Johansson-tränade Knifetown Lover som var stark efter tidigt avancemang till utvändigt ledaren.

– Det gick inte så fort så det hade varit onödigt att sitta kvar därbak, menade Ulf.

– Sedan kändes han stark och rejäl, tillade han efter att ha kämpat ned ledande Alladin Bro sista biten.

Ulf avrundade sedan kvällen bakom Krister Jakobsson-tränade Jeppas Qurt som från utvändigt ledaren på slutrundan avgjorde säkert.

– Han har lovat ganska mycket men tävlat sådär, men idag tyckte jag att inställningen var lite bättre, ansåg Ulf.

Två hälsingesegrar inledde kvällen och först ut var Thomas Lönn-tränade Hungarian Hotwax som för Per Linderoth höll undan för snabbt avslutande Gossip´s Lord. Segertiden blev 1.16,4/2 140 meter.

– Han förstod inte riktigt det här med att tävla, men jag tror inte att han var trött i mål, sade Per.

Jan-Olov Persson vann sedan från ledningen med Nygårds Josefin som tog karriärens första seger i andra starten.

– Det har varit mycket krångel, så det var kul att hon kunde vinna, menade Jan-Olov sedan fyraåringen svarat ut Målbo Viking över upploppet.

– Hon svarade så fort han kom upp utvändigt, så det kändes säkert, fortsatte Jan-Olov.

Daniel Wikberg lyckas alldeles utmärkt med ett mindre material och nu Weekend Fun spurtade förbi konkurrenterna via 1.13,3 sista tusen för Rikard N Skoglund. Segertiden för treåringen blev 1.14,9a/2 140 meter.

– Jag hade inte kört honom tidigare, men kände redan i värmningen att det var något extra, tillade Rikard.

– Sedan löste det sig bra och jag behövde inte lämna andraspår förrän inne på upploppet och han avgjorde väldigt lätt, sade Rikard.

Något extra är även Knifetown Winner som vann ett långlopp efter tidig ledning för sin nye tränare Nicklas Westerholm.

– Det här var en liten test för mig att han klarade lång distans och voltstart bra, så nu siktar vi mot lördagsloppet, sade Nicklas.

MATS PERSSON