BOLLNÄS 31 AUGUSTI


Trots att han fick hålla tillgodo med positionen utvändigt ledande Cool Keeper var Magnus Träff-tränade Queer Fish bara bäst i V64-avslutande John Deeres Pokal. För Kaj Widell kopplade han greppet i början av upploppet och höll sedan undan för Whitehouse Express, samtidigt som Spitcam Jubb letade lucka i rygg på ledaren. Segertiden blev1.11,0a/1 640 meter.

– Jag har kört många bra hästar men ingen som är så duktig på att hålla farten, berömde Kaj Widell.

– Han har en otrolig skalle, tillade tränaren Magnus Träff och fortsatte;

– Han hade dessutom vilat inför det här loppet och det brukar han svara väldigt bra på.

V64-omgången ramades därmed in av kaj Widell bakom hemmahästar då han inledde bakom Thomas Lönn-tränade Hungarian Hotwax, som efter tidig ledning och jämn 1.13-fart loppet igenom höll undan till seger på 1.13,2a/2 140 meter.

– Jag gillade honom redan första gången jag körde honom och han går framåt för varje start och var betydligt bättre idag än förra gången, berömde Kaj.


I det loppet var Jorma Kontio stor favorit bakom Harrington, men trots den missen tog han ändå en dubbel inom V64.

Först vann han med norske Vill Solen knappt före Stumne Scott och Silver Stjärna och därefter Norrländskt Treåringsmästerskap, med hela 100 000 kronor i förstapris, efter tidig ledning med Timo Nurmos obesegrade treåring Marrakesh. En häst Jorma har höga tankar om, det gick det inte att ta miste på.

– Han påminner en hel del om Readly Express, menade Jorma om hästen som närmast siktar på start i finska kriteriet.


I ett sprinterlopp för kallblod varvade ledande Zitor  på 1.24,4 och den höga farten tackade Oskar J Andersson för bakom Urban Kullberg-tränade Felix Tabac som hade bästa spurtkrutet och segrade på 1.25,5a/1 640 meter.

– Det blev ett lopp i högt tempo och det passade honom, konstaterade Oskar.

I Jennifer Tillmans Utmaning blev det en säker favoritseger för Emilia Leo och Susanne Richter-tränade Ural som fick överta ledningen i första kurvan och sedan avslutade med 1.11,6 sista tusen till seger på 1.12,7a/2 140 meter.

– Det var hur enkelt som helst och jag bara lättade på tömmarna sista biten, sade Emilia.

Dalaseger blev det även i montéloppet där Jennifer Persson med Gunnar Lassis Tanya Gel fångade in ledande Albäck Amy.


En trio talanger visade upp sig inledningsvis upp sig. Först ut var Svante Båth-tränade Muscle Valkyria som gjorde ett minst satt moget intryck i tvååringsloppet som han vann på 1.16,3/1 640 meter för Erik Adielsson.

Jörgen Westholms Infinite Knight tog över ledningen vid ingången till sista sväng och lunkade undan till seger på 1.17,9/2 140 meter i ett treåringslopp för ston.


Talang i övermått har Alf Jonsson-tränade Ängsborken som för Jimmy Jonsson hade en passande uppgift som han klarade med glans.

– Han var väldigt fin idag, konstaterade Jimmy sedan Ängsborken avslutat med ett 1.23,9-varv och vunnit på 1.27,1/2 180 meter.

– Det är lite hett i honom, men han mår bra av att få starta med voltstart i tilläggslopp och nästa uppgift blir förmodligen Jämtländskt Uppfödningslopp, sade Jimmy.

Jan-Olov Persson fick där nöja sig med att hans treåringar Gott Klirr och Tekno Lynet blev tvåa respektive tre, men han fick ändå en seger med en treåring då Ulf Eriksson tog andra raka bakom Isbjörn som var smått överlägsen från ledningen mot äldre hästar.

Ulf avrundade sedan kvällen med att vinna från ett byngligt läge i en spårtrappa med Anders Wallin-tränade Laureen Bacall.

MATS PERSSON


BOLLNÄS 21 AUGUSTI

Tillmansduellen dominerade tävlingskvällen och i år blev det hemmaseger i kuskmatchen där proffs möter amatörer i en final efter ett försök för vardera kategori.

Fredrik Sikberg drog nämligen på sig tävlingsdressen igen för fjärde gången i år och med hjälp av en bra häst i Lars-Göran Söderberg-tränade Mikado Amok och lite tur i lottningen, fick han med sig två korvringar hem.

Ledning från start till mål var segerreceptet i såväl försök som final och efter försökssegern på 1.13,7a/1 640 meter visste Fredrik vad som gällde.

Proffsförsöket vanns nämligen även det från ledningen och Claes Sjöströms Sebastian Hall visade sig ruggigt startsnabb.

– Det blir lotten som kommer att avgöra, menade han.

– Får Claes innerspår blir det svårt för oss och få vi innerspår så blir det svårt för Claes, förklarade han.

Fredrik drog vinstlotten och kunde därmed fånga upp huvudkonkurrenten på utsidan och då var det mesta avgjort. Det blev ledning från start till mål och Fredrik kunde ta sina två första segrar för året. Något som inte är så konstigt då han nästan lagt travet på hyllan efter att Stamping pensionerats och numera jobbar inom industrin som maskinmontör.

– Men såna här gånger blir man lite sugen igen, konstaterade han efter segern på 1.13,0a/1 640 meter.

Jan-Olov Persson fick sin seger den här kvällen genom fyraårige Järvsö Fux som tog sin andra seger i karriären och är obesegrad felfri.

– Han kändes bättre nu än när han vann på Dannero, då tordes jag nästan inte andas under hela loppet, menade han.

En otäck olycka kom annars att prägla tävlingskvällen. I V5-inledningen sparkade Tåga Kongen Ove A Lindqvist ur sulkyn 300 meter från mål och Lindqvist blev därefter överkörd av tre bakifrån kommande ekipage.

– Han var vid medvetande när han bars in i ambulansen men klagade på smärtor från bröstet och mellangärdet, meddelade travbanechef Stefan Samuelsson.

Vann loppet gjorde Susanne Österberg med Ängspilen efter en stark slutrunda i spåren.

Ett försök för treåringar ingående i Anders Kihlströms Minne avrundade V5-omgången och även där blev det dramatik, fast i mer positiv bemärkelse. Vann loppet gjorde Oskar Kylin Blom med Jörgen Westholm-tränade African Coast sedan han med knapp marginal hållit undan för vasst spurtande Happy Romeo.

– Jörgen lovade klart på förhand, menade Oskar som dessförinnan fått se sambon Emilia Leo vinna montéloppet med Lars Wikström-tränade Navahoo.

Kvällens inledande kallblodslopp vann Robert Wilhelmsson med debutanten Neon Tabac på 1.32,5/2 140 meter.

– Han har utvecklats väldigt fint sedan han kom till mig i maj och har aldrig tagit ett galoppsteg i träning, sade Robert.

Galopper i mångfald blev det däremot i det återstående loppet, men skötte sig gjorde Östersundshästen Minessa som för Kenth Åkerlund gick runt galoppörerna i spåren sista 700 meterna.

MATS PERSSON

BOLLNÄS 9 AUGUSTI

Revanschmötet mellan Philip Ess och Tekno Eld var på mångas läppar inför torsdagskvällens tävlingar. I kallblodsderbyt var det Öystein Tjomsland och Philip Ess som drog det längsta strået, men gick inte så lång tid innan Jan-Olov Persson-tränade Tekno Eld fick sin revansch. I H.K.H.Prinsessan Madeleines leddenämligen Tekno Eld från start till mål, sedan han till flertalets förvåning hållit upp ledningen från innerspåret.

– Jag kände i derbykvalet att han kunde öppna, men till Derbyt var han stressad och det var ingen idé att prova, förklarade Ulf Ohlsson det som hände den gången.

– Nu var han mycket lugnare och då gick det bättre, tillade Ohlsson som med huvudkonkurrenten på utsidan kunde hålla ställningarna hela vägen och vinna på 1.22,7a/1 640 meter.

Ägaren Lennart Bäwerholm var givetvis nöjd med sin häst, men konstaterade också;

– Jag hade varit lika nöjd om han varit tvåa här bara han fått vinna derbyt.

Ulf Ohlsson blev sedan dubbelsegrare inom V64 då han dessutom vann med Per Linderoth-tränade Walkie Talkie efter en fin långspurt från tredje ytter.

Jörgen Westholm har form på stallet och ramade in omgången via två segrar, för samme ägare och båda väl genomförda av Oskar J Andersson. Sete hittade andra-tredje ytter och avgjorde därifrån, medan Ma Running, precis som vid senaste segern avgjorde från utvändigt ledaren sista varvet.

– Verkligen en bra dag för mig, men framförallt för Gösta som fick ta en ägardubbel, det gör man inte varje dag, sade Oskar.

Rikard Skoglund stod för omgångens överraskning när han vann med Peter Grundmann-tränade Sundbo Rymling, som länge inte alls såg ut som någon vinnare där han satt i fjärde ytter, men fick bra fart genom sista kurvan och höll den upploppet ned och vann före favoriten Bol Brage som kommit lite på vingel under loppet.

I ett sprinterlopp löste det sig bra för Kevin Oscarsson bakom Prototyp Hanover som kom bra till från tillägg och tog andra raka efter ett tävlingsuppehåll  på 1.14,3/1 660 meter.

Hemmaseger blev det i ett treåringslopp för kallblod där Tage Sahlin ställt i ordning Gangsi som ledde hela vägen och debuterade på fina 1.32,5/2 140 meter för Jan-Olov Åberg.

– Jag visste inte så mycket om henne innan, men hade hört att hon tränat bra, sade Åberg som körde som att han hade bästa hästen, vilket han också hade...

Henrik Svensson deläger och tränar Flashbac som efter en fin resa i tredje ytter avgjorde sista hundra till seger på 1,17,3/2 140 meter.

Hans R Strömberg-tränade Perfect Dynamiten löste monté-debuten perfekt tillsammans med Jenny A Björk. Utvändigt ledaren för att sedan ta över in i sista sväng och lämna konkurrenterna på 1.14,6a/2 140 meter.

Örjan Kihlström behövde inte gå segerlös den här kvällen heller utan vann med Fredrik Linder-tränade Varg Eld, efter en typisk Kihlström-smygare. Efter en snabb start från tillägg till ledningen, valde han att släppa och fick efterhand tredje inner. Hittade sedan ut i början av upploppet och nådde ledande B.W.Mimmi på linjen sedan Calle Cornelius galopperat i striden kort före mål.

Från tredje inner löste det sig även för Tommy Hill och Göran Antonsen i kvällens sista lopp. Han fick lucka invändigt mitt på upploppet och avgjorde säkert sista biten. Åsa Bäck deläger och tränar sexåringen som är uppfödd av Petri Puro.

MATS PERSSON