BOLLNÄS 28 JANUARI


Inte hemmatränad, men väl uppfödd och ägd av hårt satsande Bollnäsprofilen Kjell Ungh. Young Da Vici tog en populär favoritseger när Bollnästravet arrangerade V75 under söndagen. Per Lennartsson tränar fyraåringen som med efter tryck visade att han var bäst när han avgjorde efter tidigt avancemang till utvändigt ledaren.

– Har man en häst som kan göra jobbet själv är det bäst att han får göra det, menade Per Lennartsson som på förhand trodde på en riktigt bra chans och fick sina förhoppningar infriade.

– Han visade att formen senast satt i och att han hade viljan att vinna.

Han avslöjade dessutom att det finns högre ställda planer för hästen framöver.

– Vi ska trixa lite med honom och när vi kan köra med rätt balans finns det flera växlar och vi får se om vi kan göra en satsning mot årgångsloppen i höst.


Uttagningsloppet till kallblodsmeetinget i Paris nästa månad såg hemmahoppet Björs Frej som favorit ihop med Jan-Olov Persson-tränade Tand Tuff, men trots att Björs Frej bjöds på bästa loppet kunde han inte gå i närkamp med Tand Tuff som därmed fick den ena av två biljetter, tillsammans med Hallsta Vinnex som var tapper värre efter att ha gått utvändigt ledaren en stör del av loppet.

– Det ska bli fantastiskt roligt att åka till Paris och jag tror han står sig bra där, menade Jan-Olov Persson som dock ännu inte vet vilka motståndarna blir då uttagningsloppen i Finland och Norge inte körts ännu.


Bengt Ivarssons Minne blev en enkel seger för Lars Wikström-tränade Beau Mec som dominerade loppet från ledningen. Segertiden blev 1.13,7a/2 140 meter.

– En fantastiskt fin häst som haft en lång karriär och han var bara bäst idag, berömde körande Carl Johan Jepson, som dessutom passade på att berömma banpersonalen som hade en tuff uppgift under rådande väderförhållanden.

– De har gjort ett kanonjobb och på en så här fin bana har jag inte kört på länge, menade han.

Inledningsvis på V75 löste det sig bra för storfavoriten., Timo Nurmos-tränade Hankypanky Frances som kunde överta ledningen och sedan hade allt under kontroll.

Även om det blev flera favoritsegrar så bjöd i alla fall Torbjörn Jansson på en riktig susare när han satte dit Jacob Croon-tränade Diamond Of’em som fick tag i favoriten Tanya Gel på linjen. Vinnaroddset blev hela 61,66.

– Hon kändes kanonfin hela loppet och vi fick fin draghjälp och hon avgjorde som jag upplevde det knappt men säkert, menade Torbjörn Jansson.

Fredrik B Larsson har höga förväntningar på högstammade Milliondollarrhyme som bara var bäst efter att ha körts fram utvändigt ledaren.

– Sättet han gör det på är imponerade, sade Fredrik.

– Det är en enorm motorik i honom och sedan vi gjorde valack av honom har han blivit bättre i humöret.

– Det är en väldigt spännande häst för hösten och derbyt speciellt, tillade han.

Erik Adielsson gjorde allt rätt med Svante Båth-tränade Urchin som visat gryende form på sistone.

– Det är en häst med mycket spring i sig, men han är lite ängslig. Linda som sköter hon har gjort ett jättefint jobb och det var skönt att han fick en seger och han vann faktiskt med tussarna kvar, sade Adielsson.I det inledande montéloppet blev det favoritseger genom Emilia Leo och Happy Pal, som inte var med i inledningen av loppet, men kom starkt sista halvvarvet.

– Maan måste ta det lugnt med honom och låta honom trava in sig, men sedan är han starkt till slut, förklarade Emilia.

Nicklas Westerholm stod vid sidan av idag och fick bland annat se Ulf Eriksson vinna med G.G.Miljonär efter snabb start till ledningen.

– Det är en häst somhaft lite problem med aktionen, men det underlättade för oss att det gick att köra utan brodd idag, sade Ulf Eriksson.


I V4-3 fick Per Lennartsson chansen med Euklid A.T. 100 meter från mål från rygg på ledande Viggo Frontline och hann precis slå sig förbi denne.

– Tomas gjorde vad han kunde för att hålla kvar mig, men till sist uppenbarade sig luckan.

– Det är en rätt så fin häst som vunnit många lopp, men de har inga pengar om att köra därnere, förklarade Per varför han fått hästen i träning.


I V4-finalen galopperade favoritspelade Mine i ledningen i början av upploppet för Ove A Lindqvist och det bäddade för en dubbelseger till Olle Alsén då Kos E.Trollet spurtade till seger för Jorma Kontio före en bra avslutande Tin Gnist, körd av Olle själv.

Avslutningsvis blev det hemmaseger genom Peter Eriksson och Castor Brick, som till drygt 22 gånger pengarna spurtade till seger före hemmaduon Vamoose och Ramona Vox

– Han har inte visat riktiga stridsviljan, men vi satte på rycktussar och han svarade bra när jag drog dem, menade Peter som äger hästen själv.

– Man vill inte äga dem själv, men ibland blir det så och idag känns det bra.

MATS PERSSON


ROMME 20 JANUARI

Lars-Erik Karlssons Alfie blev Bollnästravets första V75-vinnare 2018. När V75-omgången avgjordes på dalabanan under lördagen serverade Lars-Erik Alfie ett perfekt lopp i rygg på ledaren och hon tackade med att spurta till seger.

– Helt otrolig, sade Lars-Erik Karlsson.

– Det vart perfekt när det blev en lucka och då förstod jag att vi skulle vinna, för hon har en bra polett när hon får ligga still så här, fortsatte Lars-Erik som var förhoppningsfull redan när han åkte ut till start.

– Jag var jättenöjd med värmningen och jag sa när jag kom in att ” nu kan de hälsa hem de andra”, tillade Lars-Erik efter Alfie nionde seger. En seger som dessutom innebar att hon passerade mormor Nick Alfa i intjänade pengar. Till segrar har hon emellertid en bit kvar då Nick Alfa på sin tid tog hela 28 segrar.

MATS PERSSON