Nyheter Mars

 
30 mars

Taktiska Björn lyckades med allt

Björn Karlsson hade tre hästar till start. Han körde två själv och båda vann efter lyckade taktiska insatser. Åstas Marcus fick storfavoriten Tand Kraft på fall inom V64.

– Jag lade upp hela loppet mot Tand Kraft, men när jag hörde att han galopperade fick jag problem med norsken (Battimo) istället och trodde att jag kört för tidigt, men sedan kände jag att min häst sträckte på sig, sade Björn sedan han haft ledningen i loppet från start till mål. Segertiden blev 1.28,6/2 140 meter.

Senare under kvällen satte han även dit Guli Orkan. Denne ledde men blev passerad 500 kvar för att sedan komma tillbaka och avgöra i sista stegen.

– Jag sa efter mål att "vad tidigt ni kör, vet ni inte var mållinjen ligger", så det var några som blev lite sura på mig då, skojade Björn som tidigare under dagen även blivit omskriven med att han flyttplaner från Solänget, vilket han själv förnekade.

– Jag vet inte var det skulle vara, menade han.

 Nära jubileum för Örjan 

Segermässigt var Örjan Kihlström snäppet värre och tog en trippel genom att vinna tre lopp i rad. Inledningsvis båda DD-avdelningarna, dessutom med sin sedvanlig precision. Först ut var Roger Walmann-tränade Untouchable Bi. Segertiden blev 1.16,9a/1 640 meter.

– Han fick göra loppet själv så han gjorde det bra, menade Örjan sedan han avgjort på linjen.

Daniel Redén-tränade Paul The Apostle fick för sin del spara speeden och avgjorde även han på linjen.

– Han var lite tung och pigg innan, men gick bra till slut i alla fall, menade Örjan efter segern på 1.13,9a/1 640 meter.

Stallkamraten Dusted In Sugar avgjorde från utvändigt ledaren.

– Jag hade nog kunnat köra till ledningen, men jag ville hellre ha hästar runt omkring, menade Örjan.

– Det var en mysig och lite flegmatisk häst, fortsatte Örjan som nu bara har en pinne kvar till 6 000 segrar.

Per Linderoth tog en dubbel och vann inom V64 med Olympia Gold som fortsätter att leverera även efter sin fina 4-årssäsong. Nu rundade 6-åringen till seger på ett bekvämt sätt sedan favoriten Importedfrmdetroit startgalopperat.

– Jag såg att den galopperat bort sig och var borta och då var det Chip Dealer att slå och han hade fått öppna rätt så tufft, förklarade Per.

– Olympia kändes dessutom jättefin så det var lugnt, fortsatte han efter segern på 1.14,2/2 160 meter.

Per inledde dessutom kvällen genom att visa upp en väl förberedd och välstammad 3-åring i form av Papiljotte. (e Quite Easy U.S. - Eurythmics) som kördes till ledningen efter 700 meter och sedan höll undan efter strid i en snabb avslutning.

Flera fina spetsvinnare

Försöket till DubbelCupen vanns av gästande Finnskog Oda och Henrik Kublik som tidigt körde sig till ledningen. Segertiden blev 1.26,1/1 640 meter.

– Hon är på gång och har visat det i de tre-fyra senaste starterna, sade Henrik Kublik.

Spets och slut blev det för Mads Nielsen och Ulrika Wällstedts Happy Ours i lärlingsloppet. Segertiden blev 1.14,2a/1 640 meter.

– Det var en fin häst. Jag har kört henne tidigare, men det var en annan häst barfota, menade Mads, som till vardags jobbar hos Mattias Djuse.

Mattias Djuse ledde för sin del hela vägen med Lass Revenue som kom hem på strålande 1.14,9a/2 140 meter.

– Det var inte läge att släppa till någon idag, menade Mattias.

– Vi har trott på honom hela tiden men han har strulat till det så vi kastrerade honom och började om, förklarade Mattias efter 3-åringens första seger.

Ett STC-lopp för ston delades och andra loppet vanns i överlägsen stil av Claes Sjöströms Baroness Ima på 1.17,2a/2 140 meter via 1.13,6 sista tusen.

– Hennes akilleshäl är att hon varit lite för ambitiös, men jag hoppas att det ska rätta till sig när hon börjar starta, sade Claes.

Avslutningsvis vann Jim Oscarsson-tränade Mr Big Sox montéloppet i överlägsen stil för Jenny A Björk efter ledning i stort sett från start till mål.

– Det är en jättefin montéhäst och jag hade hur mycket som helst kvar i honom, sade Jenny efter segern på 1.16,6/2 140 meter.
MATS PERSSON
18 mars  

 Linda tripplade

Hon inledde med en favoritseger och avslutade med en skräll. Däremellan hann hon även med en mindre överraskning.
– Det brukar gå bra för mig sådana här dagar, sade Linda Arthursson efter att ha tagit en trippelseger vid lördagens Breddtrav.
Hon inledde med favoriten Olimic R.L.K. som gjorde andra starten i ny regi och tog andra segern. Sandra Kristoffersson tränar och segertiden blev 1.17,6/2 140 meter.
– Jag ryckte tussarna redan varvet kvar och då blev det en helt annan häst och han höll farten bra hela vägen, sade Linda efter att ha övertagit ledningen på slutrundan.
Lite mer överraskande var segern bakom S.O.S.Futurliner, tränad av Sten-Ove Solvik. Från bakspår i ett sprinterlopp avgjorde han efter en stark avslutning. Segertiden blev 1.14,8a/1 640 meter.
– Jag vet att han är bra, men det var läget emot då han går bäst i ledningen, sade Linda.
– Han har varit sjuk och haft magproblem, men kändes mycket piggare och gladare idag, tillade Linda.
Ännu mer överraskande var segern med 44-oddsaren Gorgeous Lime i det avslutande loppet. Börje Lissollas tränar och segertiden blev 1.16,0a/2 140 meter.
– Jag satt i rygg på ledaren och gick ut på sista bortre och det blev perfekt, sade Linda.

Oskar Kylin-Blom hade inte heller så mycket att klaga på. Han inledde med Vål Freja, tränad av Mats Söder, som tog första segern i tolfte starten efter att hon övertagit  ledningen när favoriten Våffelprinsen galopperade.
– Hon blev lite konfunderad när hon blev själv, men var ändå ärlig i loppet och avgjorde enkelt när hon fick sällskap, sade Oskar efter segern på 1.35,0/2 140 meter.
Därefter vann han med Erik Holm-tränade Rockaroundsabbath. Efter ett lopp i tredje inner kom hon ut på sista bortre och drog undan till en överlägsen seger på 1.15,7a/2 140 meter.
– Jag hade velat ha rygg på ledaren, men det blev jättekörning därframme. Sedan hann jag ut på sista bortre och när hon kom först drog hon bara undan och hon går alltid hela vägen in till mål, sade Oskar.
Han var sedan på väg mot en trippel, men blev med Dance Hall Days utdragen på linjen av Idaho Sund och Isabell Eriksson. En skön seger för Isabell Eriksson som tog sin första seger. Segertiden blev 1.18,0a/2 140 meter.
– Hon har fått så tuffa lopp så jag hade inte tänkt att köra där, men så blev det och det gick bra ändå, sade Isabell som till vardags jobbar hos Daniel Redén.

Thomas Ahlqvist kom från Åland och satte dit M.T.Ken Lucky som bara vara bäst från utvändigt ledaren i ett sprinterlopp. Segertiden blev 1.17,2a/1 640 meter när hon tog sin första seger.
– Hon har varit bra hela tiden, så det var skönt att få en seger på henne, sade Thomas.

Leif Åkerstedt var bestämd i körningen med Ville Blanche och tryckte sig till ledningen efter ett varv. 7-åringen fullföljde sedan rejält till seger på 1.16,3/2 140 meter.
– Han är stark och bra och jag tror att han kommer att gå 1.12 i sommar när det blir bra banor, sade Leif.
Helen Åkerlund gav Sagoprins Jevi ett perfekt lopp och han tackades genom att avgöra säkert över upploppet till seger på 1.30,6/2 160 meter.
– Han har varit lite osäker, men sedan jag gjorde lite ändringar för fyra starter och satte på gummitutor och Cantseeback har det fungerat, sade Helen efter hästens andra årsseger.
MATS PERSSON
 
Bollnäs 11 mars

V75

Den som väntar på något gott....och väntan blev lång inför lördagens V75-start Fem timmar senare än tänkt kom tävlingarna igång men då visade det sig att väntan var väl värd för de tappra som stannat kvar - eller åkt iväg och kommit tillbaka.


Tomas Pettersson tog andra V75-segern på lite drygt ett halvår med Ajlexes Cubano.

Tomas Pettersson och Anders Jonssons Ajlexes Cubano fick sedan inleda på V75. Man vann tillsammans på V75 så sent som i september på Hagmyren och nu var det dags igen när han för första gången i år kunde lämna skorna i stallet. Han vann spetsstriden och avfärdade sedan alla attacker till seger på 1.14,6/2 140 meter.
– Det är en liten oansenlig häst med ett hjärta av guld, konstaterade Tomas.
– Nu kändes han väldigt fin i värmningen och då fick jag upp hoppet, fortsatte han.

  Dubbelt TakterJohnny Takter tog en dubbel på V75.

Det var en hel del långväga gäster och bäst av dessa lyckades Johnny Takter som tog en dubbel inom V75. Först med omöjlige On Track Piraten och därefter med Timo Nurmos-tränade Linus Boy som stod för den enda lilla överraskningen i omgången.
Hans R Strömberg tränar On Track Piraten som tog nionde raka segern och som vanligt den här vintern inte gick att betvinga, trots att Johnny valde att backa sig sist från sitt innerspår.
– Innerspåret kan vara lite lurigt i sådana här lopp och det kan dessutom vara lite vanskligt att backa, kommenterade Johnny. 
Därefter blev det en duell mot ledande Poochai som On Track Piraten till slut avgjorde.
– Det är en fantastisk häst som har allt, sade Johnny.


On Track Piraten har varit omöjlig att stoppa i Gulddivisionen i vinter.

Bakom Linus Boy satt han plötsligt i ledningen på första bortre sedan flera konkurrenter galopperat bort sig i jakten på ledningen.
– Men hästen var bra, väl förberedd och behöver inte be om ursäkt för segern, sade Johnny.

Lars-Göran Söderbergs Guinea Boko avgjorde från utvändigt ledaren i storloppet. Från tillägg satsade han tidigt framåt och hann före favoriten Qatrine Gel till positionen utvändigt ledaren.
– Jag hann sticka före Örjan (Qatrine Gel) och det kändes bra, sade Lars-Göran.
– Hon är jättefin nu och det känns som att alla bitar är på väg att falla på plats, fortsatte han om hästen som han äger själv.

Kom ihåg Myhreng Jerker

I kallblodsloppet blev det som många gånger förr norskt i topp. Olav Mikkelborg vann med Myhreng Jerker från utvändigt ledaren sista tusen.
– Bara jag kom fram tyckte jag att jag hade kontroll och när vi fick överta ledningen kändes det "great", sade Olav.
– Myhreng Jerker är en häst som hela tiden varit matchad för att bli bäst som äldre och jag tror att han kommer att få ett fint år, tillade han.


Myhreng Jerker är bara i början av sin karriär trots att han redan är miljonär.

Kaj Widells tog dagens kanske enklaste seger med Veijo Heiskanen-tränade Mitica i V75-5 efter ledning från start till mål.
– Det var trimmat och klart och en av de lättaste V75-segrar jag tagit på länge, sade Kaj.
– Det var en jättefin travare och när jag släppte av henne tassade hon bara undan, tillade han efter segern på 1.13,3a/1 640 meter.
Kim Eriksson har ersatt Robert Bergh med bravur på slutet och nu vann han med Digital Archive som från spets höll undan för attackerande Cash A Cheque EM.
– Jag körde nog lite för långsamt, sade körande Kim Eriksson självkritiskt.
– Jag skulle ha dragit upp tempot tidigare, då hade det inte blivit lika dramatiskt, fortsatte han efter segern på 1.14,2a/2 640 meter.

Montéloppet skulle ha körts som lopp ett, men efter den försenade starten och ett ändrat tävlingsupplägg kördes det som lopp nio. 
efter segern med Favoriten Lawyer Lohr som åkt 10,5-timmar bara för att komma till Bollnäs och tävla om 25 000 kronor vann för Josefin Ivehag.
– Han vann med oryckt huva och hade mycket krafter kvar, sade Josefin.

Rekordsen Lunchdubbel

Lunchdubbeln kördes unikt nog timmen före midnatt och först ut var Erik Adielsson bakom Svante Båth-tränade National Prince som vann efter ledning från start till mål.
– Han var ruggigt bra och jag hade 1.12,0 sista varvet, sade Erik efter segern på 1.14,5/2 640 meter.

Det hann sedan nästan bli nytt dygn innan Ulf Ohlsson fick segerdefilera för första och enda gången det här dygnet.  Då med Markus Pihlström-tränade Highspeed Dynamite som verkar vara en riktig "sort" och vann utan att vara som bäst.
– Idag fick han det inte att stämma och det var nära galopp på upploppet, sade Ohlsson som trots allt höll undan efter att ha övertagit ledningen varvet från mål.

Rikard Skoglund fick runt Komnes Ida felfritt i V3-avslutningen och då var hon bara bäst.
– Hon kan bli lite nervös men hon redde upp det bra och vann med gott om krafter kvar, sade Rikard.

Jan-Olov Persson körde endast ett lopp och fick avsluta en lång dag bakom Järvsöodin som efter ett fint lopp i draget avgjorde obehindrat till seger på 1.30,2/2 640 meter.
– Det löste sig perfekt och han verkar väldigt stark, sade Persson som har derbyplaner för 4-åringen.
Mats Persso