BOLLNÄS 27 NOVEMBER


Caroline Holm-tränade Järvsö Irene förbättrade ett av de äldsta svenska rekorden för kallblod när hon för Jan Ove Olsen vann ett långlopp under måndagens lunchtrav. Efter att tidigt körts till ledningen spårade fyraåringen hela vägen och vann på 1.29,8/2 640 meter, sex tiondelar snabbare än Polkettas gällande rekord från 1992.

– Jag visste att svenska rekordet var 1.30,4 och körde mot det, förklarade Olsen.


Peter Eriksson avrundade sedan på V4 med Krister Jakobsson-tränade Tritońs Angel som passerade ledande Neo Neon vid ingången till sista kurvan och höll hela vägen hem.

– Han har avslutat starkt flera gånger när jag kört honom utan att få vinna så det här kändes skönt, menade Peter som dessutom fick avsluta dagen genom en spetsseger med Knaborgs Gnista, tränad av Gävleamatören Per Hedenborg.

– Jag kände att han var startsnabb förra gången jag körde honom och från innerspåret luktade det spets och slut, sade Peter som fick rätt i sina antaganden.

Brorsan Ulf satte för sin del dit favoritspelade Perfect Beauty efter en strid med flera hästar.

– Det blev bra för oss även om jag fick ge mig iväg redan 600 kvar, men det var en stark och rejäl häst, sade Ulf.


Nicklas Westerholm har haft ett kanonår och hade lekstuga med konkurrenterna bakom nyförvärvet - från Reijo Liljendahl - Nakoda Goj i V4-inledningen.

Han gjorde sitt jobb och vann med mycket krafter kvar, sade Nicklas.

Ulf Ohlsson går sällan segerlös och tog nu en dubbel med två amatörtränade hästar som svarade för positiva insatser från ledningen.

Först ut var Karin Erikssons Kaggens Kitty och därefter Jörgen Berglund-tränade Mini Manfred. Den senare en halvbror till Vildhussen och miljonären Raske Rutger.


En överraskande vinnare var dessutom Västerbo Home Run som gjorde första starten för Rättviks-amatören David Nylander i början av den här månaden. Nu skrällde femåringen till drygt 114 gånger pengarna när han tog karriärens första seger. I sulkyn satt Tomas Pettersson.

Karriärens andra seger blev det för 16-åriga Lina Björk när hon vann med Niclas Hammarström-tränade B.B.S.Poetry efter att ha fått ledningen varvet från mål.

I lägsta klassen för kallblod svarade Daniel Selin upp innerspåret med Sanna Sjöös Pårs Glenn och ledde sedan hela vägen, även om favoriten Timotejs Farbror avslutade bra. Segertiden för Pårs Glenn blev 1.34,8/2 140 meter.

MATS PERSSON

BOLLNÄS 14 november

Slettvoll Elli vann lopp redan som treåring, men det var fyra år sedan och i annan regi och det hade de flesta glömt när den Anders Jonols-tränade sjuåringen, tillsammans med Mattias Hansson, ledde ett V5-lopp från start till mål och vann till knalloddset 106,74.

Någon som inte var förvånad var dock segerkusken.

– Nej, hon hade gått samma tider som favoriten, så jag förstod inte varför inte jag skulle kunna vinna, sade han efter att haft ledningen från start till mål.

Mattias Hansson jobbar hos Håkan Wallberg och kunde dessutom glädja sig åt seger för stallets Lincoln Lawyer som från utvändigt ledaren avslutade med ett varv efter 1.13,5 för Claes Sjöström. Segertiden blev 1.15,5/2 660 meter.

– Det kändes som en väldigt lämplig uppgift och det var med optimistiska tankar jag åkte hit, sade Sjöström efter sin enda styrning för kvällen.

I ett treåringslopp blev det en härlig brödrafight där Ulf Eriksson med Wing Man från ledningen höll undan för brorsan Peters Wrongdoer.

– Han var lite flegmatisk, men jag hade syrran Spring Chicken i träning och hon var lika bra men tjänade ändå en halv miljon, så den här kan säkert bli bra när han blir lite piggare i benen, sade Ulf.

Tredje raka segern efter ledning från start till mål blev det för Joakim Reiser-tränade Silver Jo i kvällens andra montélopp. Jenni Åsberg satt som vanligt i sadeln.

– Jag var lite orolig där ett tag, men han svarade jättebra och visade verkligen att han ville vara först, sade Jenni.

Ulf Ohlsson dominerade och vann totalt fyra lopp. Han ledde inledningsvis runt om med Ingrid Nyman-tränade Backhammer. Hårt uppvaktad av Moddelina gick han lätt ifrån sedan den senare galopperat i början av upploppet.

– Han var okey vid segern senast utan att imponera, men kändes bättre idag, sade Ohlsson som även vann med Svante Båth-tränade tvååringen Global Wild Card som avgjorde från utvändigt ledaren via 1.16,0 sista tusen.

– Hon kändes fin och redan i provstarten kändes hon snabb i benen trots att jag inte körde så fort, sade Ohlsson efter segern på 1.17,9/1 640 meter.

Kvällens tredje seger togs med med Skummis, som nyligen kommit till Niclas Torstemo efter att ha varit amatörtränad en tid. Efter ett lopp i ryggar blåste han till åt konkurrenterna över upploppet via 1.24,5 sista 800 meterna.

– Han fick ett helt perfekt lopp, kommenterade Ohlsson som avslutade med att runda konkurrenterna i P21-loppet med Svante Båth-tränade Trito De Royal.

I V4-inledningen höll Per Linderoth-körda Lady Flax knappt undan för bra spurtande Vidar Palema.

– Jag tyckte hon var förbi utvändigt, men vi hade marginalerna på vår sida, sade Per.

– Hon var inte trött, men slappnade av när hästen utvändigt tröttnade, förklarade Per efter segern på 1.17,0/2 160 meter.

Montéloppet vanns av favoritspelade Incredible Rex och Lina Johansson som tog andra raka segern tillsammans efter en resolut forcering till utvändigt ledaren på första rundan.

– Han är oslagbar bar i monté, konstaterade Lina Johansson sedan hästen avslutat strax under 1.15,0 sista tusen i kylan.

MATS PERSSON


BOLLNÄS 7 NOVEMBER

Jan-Olov Persson tog en tränardubbel vid tisdagslunchen.

Per Linderoth inledde V4-omgången med delägde och Jan-Olov Persson-tränade Lex Piedei, som visserligen fick ett perfekt lopp i rygg på ledaren, men var ovanligt laddad för dagen och avgjorde lätt sista hundra. Segertiden blev 1.25,6a/2 140 meter.

– Han ska inte gå så länge i ledningen och nu fick han det perfekta loppet och behövde inte spurta så långt, sade andre delägaren Kurt Eriksson.

Nygårds Josefin har galopperat i fyra av sex starter och såg inte stabil ut nu heller inför loppet, men när det gällde skötte hon sig och ledde i stort sett från start till mål.

– Hon gick till sig efterhand, kommenterade Persson fyraåringen som trots allt vunnit tre av sina starter.

– Hon är ju ganska segervan och det är en fin häst, sade Persson.

Per Linderoth som inledde dagen vann desutom med Nicklas Westerholm-tränade On Track Piraya,

– Det var en fin häst som var okomplicerad att köra, sade Per.

– När jag släppte loss honom avgjorde han lätt, tillade han efter segern på 1.15,1/2 160 meter, tillade Per.

En dubbel blev det även för Ulf Ohlsson som avrundade V4-omgången med Lars-Göran Söderberg-tränade Arnie’s Best Boy som var starkast till slut. Segertiden blev 1.15,4a/2 140 meter.

– Han fick ett bra lopp i tredje ytter och sedan rygg en bra bit i tredjespår också, kommenterade Ohlsson avslutade sedan dagen med Svante Båth-tränade Pontiac S.W.

– Han gör ett bra lopp och vann med krafter kvar, sade Ohlsson.

– Han hör egentligen inte hemma i sådana här lopp, men har gjort bort sig och inte haft några poäng, förklarade Ohlsson avslutningsvis

I V4-2 fick Mattias Hansson loppet med Kari Aikios Hot Shot och kunde spurta förbi ledarduon Celeber och stallkamraten Bravo Qira sista biten. Segertiden blev 1.17,0a/2 140 meter.

– Jag hade tur och kom ned i rygg på ledaren och fick ett jättefint lopp, sade Mattias.

– Den andre (Bravo Qira) höll också bra, men det var den här som fick finaste loppet, tillade Mattias.

Ledning från start till mål blev det däremot för för Peter Synnerfeldt och Västerbo Tristan.

– Han har utvecklats och blivit riktigt startsnabb, sade Peter efter segern på 1.15,2a/2 140 meter.

.

Efter debutsegern har Tomas Petterson-tränads Vickie Frontline galopperat i sju av åtta starter. Nu skötte hon sig och avgjorde säkert efter en fin resa.

– Hon hade ett bra läge för att gå felfritt den här gången och det var skönt att hön skötte sig sade Tomas.

– Hon är i grunden inte så osäker, tillade Tomas.

Ingvar Nyberg tog sedan fjärde raka segern inom loppet av lite drygt två månader med Björn Järnankars Sköy Viktoria.

– Det är en jättefin häst och hon gick i mål med lite sparat, sade han.

I ett sto-lopp vann Kenth Åkerlund enkelt med Anders Wallin-tränade Jade Zon som tog första segern i åttonde starten.

MATS PERSSON