BOLLNÄS 28 oktober


Oskar Kylin-Blom tog två väldigt enkla segrar vid lördagens breddtrav och inledde med dagens mest överlägsna vinnare då han rundade allt med Tomas Rosén-tränade Moon´s Blanc Lady. Efter ett lopp i ryggar försvann hon från konkurrenterna över upploppet. Segertiden blev 1.18,2a/2 140 meter.

– Jag visste att jag hade en bra häst på 200 meter, så med rätta ryggarna hade jag förhoppningar, sade Oskar.

Enkelt blev det också när Oskar vann med Jan Ove Olsen-tränade Haga Viking. Efter en bra start tog han över ledningen in i första kurvan och den släppte han sedan inte ifrån sig. Segertiden blev 1.30,4/2 140 meter.

– Olsen sa att jag inte kunde slappna av förrän 100 meter efter mål och det var verkligen så, sade Oskar.

– Man måste sitta och passa honom hela tiden och jag ville inte ha någon speedkörning så därför drog jag på lite sista varvet och 1.30,4 på den här banan är bra, fortsatte han.


Nathalie Blom inledde tävlingarna med Niklas Sköld-tränade Super Lux som ledde från start till mål och vann på 1.17,2/2 140 meter. Det var hästen första seger sedan 2015 och första seger i sulkylopp sedan 2014.

– Vi satt fast i senaste starten, så helt förvånad är jag inte, menade Nathalie.

Ledning från start till mål blev det även i nästa lopp där Fredrik Sikberg ledde runt om med Färjestads-amatören Jenny Erikssons Tarragon Tabac, som vann lätt sedan hotet Isilon Durin galopperat på utsidan 300 kvar. Segertiden blev 1.33,6/2 140 meter.

– Jag har aldrig varit så säker på att vinna lopp som efter värmningen, men ville inte säga så mycket då hon hade en del galopper i rad, sade Fredrik som har lagt travet lite åt sidan numera.

– Man ledsnade lite då Stamping slutade, men jag skor lite och kör något lopp emellanåt, annars är jag fabriksarbetare numera.


Karriärens första seger med stor häst blev det för Frida Bodén när hon vann med familjens Jupiter Sånna efter attack från fjärde ytter på sista bortre.

– Jag började inte tro på chans förrän 50 kvar, för de kom fort utifrån också, sade Frida.

Peter Grundbergs Commission är en framgångsrik montéhäst och precis som i senaste montéstarten han gjorde vann hästen nu tillsammans med Kim Boström. En duo som är obesegrade efter två starter tillsammans.

– Det är en jättefin häst som kämpar hela vägen, då är det inte så svårt, sade Kim.


77-årige Sven-Erik Landin tog årets tredje seger när han vann med fyraårige Jerry W. från utvändigt ledaren.

– Det här kändes verkligen skönt, jag tyckte att han var så bra i senaste starten, sade Landin.


Ledning från start till mål blev det för Jenni H Åsberg och Adora Sutola.

– Det blev bra när vi kunde hålla ledningen och kontrollera loppet därifrån, menade Jenni om sexåringen tog första årssegern efter flera fina insatser.

– Han är jättestor och jättetung, så han har behövt tiden på sig, tillade Jenni.

Jenni var i högsta grad inblandad i segerstriden även i sista loppet, men där fick hon ge sig knappt mot favoriten Tanya Gel och Jenny A Björk.

– Jag trodde att jag var slagen, men det var en häftig duell, sade Jenny.

MATS PERSSON

BOLLNÄS 14 oktober

Carl-Anders Hanssons Rino Dox hade egentligen avslutat sin tävlingskarriär. En gaffelbandsskada gjorde att det mesta talade för att han skulle få bli pensionär, men då hade man inte frågat Rino Dox själv.

– Han hade pension i två månader men trivdes inte med livet som pensionär, så jag provade att sätta igång honom igen, berättar Carl-Anders Hansson.

Uppenbarligen fungerade det bra för trettonåringen och i comebacken spurtade han bra som tvåa bakom Tangen Haap och med den genomköraren kunde han i Stampings lopp avsluta ännu vassare och ta första segern på nära tre år. I sulkyn satt som vanligt Tomas Pettersson.

En passande vinnare då Rino Dox kommer från Vallsta, precis som Stamping.

– De kan se varandra över åkrarna, sade Carl-Anders.

Krister Jakobsson-tränade Narold Vox är en annan hedershäst.

Han inledde nu V65-omgången med en favoritseger då han enkelt plockade in sina dubbla tillägg för Ulf Eriksson.

– Ja, men banan är ganska sugande, sade Eriksson som efter en snabb långsida fick Narold Vox att avgöra på några steg.

– Nu tog han i som han brukar när han är i form, fortsatte Eriksson.

Favoritraden kom dock att komma av sig då Jenni Åsberg fick chansen med Ulla Vesterberg-tränade Bältra Spider och avgjorde kort före mål.

– Han har gjort bra lopp på slutet men fått dålig utdelning, menade tränaren.

Peter Eriksson körde sedan på samma vis med Simon Walls Silver Stjärna.

– Jag hade stränga order från Simon att smyga med och köra på speed och trodde inte det skulle lösa sig, men hon är våldsamt speedig när hon får sådana här lopp, sade Peter.

– Det är så jäkla häftigt, jublade Simon.

20-årige Simon Wall från Arbrå har haft hästen i knappt ett år och det här var andra starten i hans regi.

– Det är min första egna travhäst och jag vill verkligen tacka  uppfödarna och Peter och alla runt hästen att jag fått chansen, tillade han.

Simon Walls tränarseger är dessutom ett utmärkt exempel på vilka unika dimensioner det finns i travsporten. Simon var till exempel inte ens född när Carl-Anders Hansson 1997 tog tre raka segrar med egna uppfödningen Leino. 20 år senare står de som vinnare av var sitt lopp samma tävlingskväll.

Peter Eriksson vann även sista loppet med egentränade Alviano som avgjorde knappt, vilket enligt Peter var en synvilla.

– Jag hade hur mycket som helst att köra med men ville undvika att köra galopp på upploppet som senast, förklarade Peter.

Biri-tränaren Björn Steinseth, gästade med två hästar och hade mest förhoppningar på Spikjuni, men vann istället från ledningen med Ulvendina på den krävande banan, vilket segertiden 1.34,9/2 140 meter skvallrar om.

– Vi fick tryck utvändigt men så felade den och så blev det som det blev, förklarade Steinseth som ett tag ledde med 50-talet meter som blev en längd till slut.

Från ledningen vann även Lars-Göran Söderberg med egentränade Overtimeosåfin. Segertiden blev 1.16,2a/2 140 meter.

– Han är så seg så jag vågade inte att vänta och köra på speed, sade ”Lalle” som drog i jämnt tempo.

Jan Roar Mjölneröds Alm Malabar var smått överlägsen när han tog första segern på 1.36,4/2 160 meter.

– Han har varit lite barnslig, men det är en fin häst med ett våldsamt driv i aktionen, sade Mjölneröd.

Felicia Molin körde till ledningen med Claude Debussy och höll undan hela vägen till hästens första seger.

– Jag hade inte så mycket att välja på, han bara sticker med mig och är fruktansvärt pigg när jag kör honom, förklarade hon taktiken.

MATS PERSSONBOLLNÄS 5 Oktober

Ena veckan var det Diigital Ink och nästa vecka Nuncio. Båda är tillbaka som en vinnare och båda gjorde comebacken på Bollnästravet.

 Stefan Melanders Nuncio gjorde ingen besviken när han joggade hem loppet på 1.11,6a/1 640 meter, via 1.12,0 sista tusen och riktigt snabb avslutning.

– Nej, det var en otrolig harmoni i hästen och jag tror att han tyckte det var roligt att tävla igen, sade ”Tarzan”.

– Uppvärmingen idag var bland de bästa jag känt honom, fortsatte Stefan som nu funderar vidare över hästens närmaste framtid. Siktet är annars inställt på Prix d’ Amerique 2018.

V64-omgången inleddes med hemmaseger genom Lars-Göran Rewelj-tränade Celeber som vann efter ledning från start till mål för Ulf Eriksson.

– Han var fantastiskt fin, berömde Ulf.

– Han kom från seger och var bra idag också, fortsatte Ulf som kör i ett härligt flyt för dagen och dessutom vann utanför V64 med Caroline Holm-tränade B.W.Mimmi.

– Springa kan hon, men hon måste lugna ned sig för att kunna klättra i klasserna, sade Ulf.

En som har riktigt hög segerprocent för dagen är också Sofia Adolfsson i monté. Nu blev det en uppvisning med favoriten Emil Tuffing, tränad av Anders Djuse, som vann helt ohotad från ledningen.

– Jag var tvungen att trycka iväg honom från start och då blir man lite orolig, men han var väldigt ärlig och fin, tyckte Sofia.

I kallblodsloppet blev det norsk favoritseger genom Jorma Kontio som vann från utvändigt ledaren med gästande Stram Vaier.

– Han var jättefin och pullade i mål med krafter kvar, sade Kontio.

Hela 100 000 kronor var förstapriset i finalen av Anders Kihlströms Minne. Loppet vanns på ett övertygade sätt av Troels Andersen-tränade Unexpected, för kvällen körd av Torbjörn Jansson. Segertiden blev 1.15,1/2 160 meter.

– Han var lite stökig före men lugn och fin i själva loppet, sade Torbjörn Jansson som avgjorde via tredjespår sista 700 meterna.

Precis som Ulf Eriksson tog Jansson en dubbel då han även vann med egentränade favoriten Bon Ego i ett treåringslopp för ston.

Peter G Norman har ett riktigt formstall och avrundade V64-omgången med Pastell Tilly som satt mitt i fältet och avgjorde lätt i ett lopp som gick lite för fort för täthästarna halvvarvet.

– Hon är vass när hon får sådana här lopp, sade Peter som även han tog en dubbel då han dessutom rundade till seger med Kavata Käll i ett lopp innan V64.

– Det är en väldigt fin häst som var sjuk hela sommaren, sade Peter efter treåringens andra raka seger.

I Jenny R.G.s Minne, ingående i DubbelCupen blev det hemmaseger genom Alfie och Lars-Erik Karlsson sedan storfavoriten Mofaksan galopperat i sista kurvan.

– Hon är grym och har varit bra hela året, sade Lars-Erik efter segern på 1.25,0/2 160 meter.

MATS PERSSON